Hofje van Belois in Schiedam

 

Hofje van Belois in Schiedam

Monumenten in Schiedam: het Hofje van Belois

 

Ook Schiedam kent een aantal interieurs die beslist 'monumenten van het wonen' genoemd mogen worden. Een van deze interieurs is dat van de regentenkamer van het Hofje van Belois.

Het Hofje van Belois dankt haar naam aan de stichter van het hofje: Hubrecht Corssen, heer van Belois. Het adellijk erfgoed Belois, ook wel Blois genoemd, bevond zich op het eiland Schouwen vlak bij Brouwershaven. Op 17 oktober 1589 diende Hubrecht van Belois een verzoek om een stuk grond in, dat geschikt moest zijn om twaalf huisjes op te bouwen. Deze zouden moeten gaan dienen tot huis- vesting van arme mensen. Corssen's verzoek werd ingewilligd en op 29 augustus 1591 werd de bouw van de (inmiddels uitgebreid tot dertien) huisjes voltooid.

Het bleef echter niet bij dertien huisjes. Uit een oorkonde van 1 november 1593 blijkt, dat het hofje van de heer van Belois op dat moment inmiddels uit twintig huisjes bestond, die gelegen waren aan de huidige Noordmolenstraat. In 1597 bouwde de heer van Belois daar nog een tweede hofje bij: het Buitenhofje aan de Kreupelstraat. Voor het dagelijks bestuur van zijn hofjes wees Hubrecht Corssen twee 'buytevaders ende opsienders' aan, die in latere eeuwen 'regenten' werden genoemd. Deze regenten beschikten over een aparte kamer, de Regentenkamer, die door het prachtige interieur toen al een bezienswaardigheid was.

Het Buitenhofje in de Kreupelstraat bestaat inmiddels niet meer en ook het hofje aan de Noordmolenstraat werd in 1960 gesloopt. Dit hofje was echter al in 1926 vervangen door het nieuwe Hofje van Belois tussen de Aleidastraat en Jan van Avennesstraat. Hier is de regentenkamer ook nog in de originele staat bewaard gebleven. Met het Jugendstil-interieur, een schilderij van de Korte Haven van Joh. Bakker en vier mooie glas-in-loodramen is dit nog steeds een prachtig monument van het wonen in Schiedam. Het is dan ook zeker de moeite waard de Regentenkamer van het nieuwe Hofje van Belois  een bezoek te brengen.