Cornelis van Hese, Antz. pleegt huisvredebreuk (1897)

Cornelis van Hese, Antz. pleegt huisvredebreuk (1897)

Cornelis verdacht van vernieling en huisvredebreuk

 

Op 1 januari 1897 Kwam hij die zelfde agent Slimmens weer tegen. Hij was waarschijnlijk een Nieuwjaars borrel wezen drinken in het bierhuis van Franciscus Bookelaar in de Lange Vorststraat. Om zeven uur in de avond werd deze agent geroepen om Cornelis uit het bierhuis te verwijderen. Deze keer nam agent Slimmens nog 3 andere collega’s mee, want Cornelis stond inmiddels bekend als een lastig persoon. Toen zij in het bierhuis aankwamen, vonden ze Cornelis in zeer kennelijke staat van dronkenschap. Hij had zijn bovenkleding los en werd vastgehouden door zijn broeder Pieter, die hem op verzoek van de agent Slimmens naar buiten bracht en hem naar zijn woning geleide. De bierhuishouder en diens huisvrouw Theodora Knogt, vertelde: “ dat Cornelis reeds bij het binnenkomen van zijn bierhuis, zodanig de orde verstoorde door met zijn armen in ‘t wild te slaan en te vloeken en het uiten van dreigementen en sloeg ten einde met de handen drie bierglazen die op de toonbank van het buffet stonden aan stukken, die een gezamenlijke waarde hadden van 30 centen en daarom assistentie van de politie heb verzocht”.

Ook de stratenmaker Jacobus Polfliet die ook in het bierhuis aanwezig was, beaamde het verslag van de de bierhuishouder.

Cornelis werd, nadat hij was ontnuchterd, gehoord. Hij verklaarde aan de agent, na hem op de hoogte gebracht te hebben met het voorgevallene, zich niets meer te kunnen herinneren omdat hij te dronken was. Hij verklaarde de schade van de gebroken bierglazen van 30 cent aan de bierhuishouder te zullen vergoeden.

De rechter veroordeelde hem echter voor 7 dagen hechtenis.